Paprika och purjolöks risotto med smörstekt lax
Det här är än av våra favorit rätter. Här har ni receptet på det!
Risotto ca 4 portioner (som huvudrätt)
1 gul lök
1 dl olivolja
4 dl risotto ris
ca 2 dl torrt vitt vin
ca 1,3 liter varm hönsbuljong
2,5 dl riven parmesan ost
1/2 citron
1 paprika
lite purjolök
Så här gör du:
Skala och fin hacka löken. Fräs den mjuk i olivoljan. Häll i risotto riset och blanda så att löken och riset blir kompakt. Så här gör du med buljongen:
Ta den varma hönsbuljongen och häll i lite och låt det koka bort.
OBS! HÄLL I VINET TIDIGT SÅ ALKOHÅLEN HINNER KOKA BORT! Så håller du på tills den är lite hård i mitten och om det blir lite tuggmotstånd är den perfekt. Men om den blir som gröt får du bestämma: börja om eller äta gröten. All buljong måste inte vara i, bara om riset är klart är nästan allting klart. Nu har du gjort klart risotton med riset och det men nu kommer alla grönsaker m.m. Häll i parmesan osten. Rör om. Man har faktiskt osten för att risotton sk bli fastare och finare. Och solklart att den ska bli godare! Halva citronen pressar du i. Rör om. Nu kommer grönsakerna. Skär paprikan i 2-3 cm stora bitar. och purjon skär du i halv månar. Blanda i och rör om.
Ta den varma hönsbuljongen och häll i lite och låt det koka bort.
OBS! HÄLL I VINET TIDIGT SÅ ALKOHÅLEN HINNER KOKA BORT! Så håller du på tills den är lite hård i mitten och om det blir lite tuggmotstånd är den perfekt. Men om den blir som gröt får du bestämma: börja om eller äta gröten. All buljong måste inte vara i, bara om riset är klart är nästan allting klart. Nu har du gjort klart risotton med riset och det men nu kommer alla grönsaker m.m. Häll i parmesan osten. Rör om. Man har faktiskt osten för att risotton sk bli fastare och finare. Och solklart att den ska bli godare! Halva citronen pressar du i. Rör om. Nu kommer grönsakerna. Skär paprikan i 2-3 cm stora bitar. och purjon skär du i halv månar. Blanda i och rör om.
Nu är risotton klar. Nu ska du steka laxen.
Du behöver:
Lax (valfri hur mycket du vill ha)
Smör
Svart peppar och salt
Så här gör du:
Skär laxen i bitar hur många personer som det ska vara till. Lägg smör i stekpannan och börja steka. Salta och peppra (rikligt eftersom laxen är en sån kryddstark fisk) på båda sidor om laxen. Den ska vara lite rå i mitten när den är klar.
Kommentarer
Trackback