Snabbmakaroner och köttbullar
Ankleverravioli, tryffelskum och svartrotschips
8 personer
INGREDIENSER:
1 dl | vitt portvin |
---|---|
1 msk | ättiksprit |
200 g | anklever, rå |
100 g | kycklinglever |
1 dl | ankbröst, i bitar, stekt |
2 krm | salt |
1 krm | peppar |
75 g | potatis, medelstor |
---|---|
2 | schalottenlökar |
1 msk | smör |
2 dl | vatten |
1 msk | kycklingfond, konc |
1 dl | vispgrädde |
1 | tryffelolja |
0,5 krm | salt |
0,5 krm | peppar |
1 | svartrot |
---|---|
0,5 msk | olivolja |
1 | timjan |
---|---|
1 pkt | gräslök |
1 pkt | mangoldskott |
0,5 dl | olivolja |
1 nypa | flingsalt |
2. Fyllning: Hacka lök och rosmarinbladen fint. Koka ihop lök, rosmarin, portvin och ättiksprit utan lock, tills all vätska kokat in. Låt svalna
3. Skär anklevern och kycklinglevern i 1/2 cm stora bitar. Bryn anklevern hastigt i het panna, ta upp dem och ställ åt sidan. Stek kycklinglevern i fettet från anklevern, 1–2 min. Blanda den med anklevern, ankbröst och lökblandningen. Smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan.
4. Tryffelskum: Skala och tärna potatis, finhacka löken. Fräs potatis och lök i smör 3–4 min. Tillsätt vatten och fond. Koka tills potatisen är mjuk. Kör till en slät puré med elvisp eller mixerstav. Tillsätt grädde. Smaka av med tryffelolja, salt och peppar. Hit kan förberedas.
5. Svartrotschips: Sätt ugnen på 200°. Skala och skär svartrötterna till långa chips med osthyvel. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och pensla med olivolja. Lägg en plåt ovanpå och baka i ugnen ca 10 min tills de blir svagt gyllenbruna. Låt torka på galler.
6. Servering: Lägg ut wontonark på varma tallrikar. Värm ankleverfyllningen och fördela på arken. Spara lite till garnering. Täck med resten av arken. Hetta upp såsen till 60°, kör till skum med mixerstav och häll den över raviolin. Toppa med resten av fyllningen. Garnera med svartrotschips och örtsallad.
Hummersoppa gjord på egen buljong
Det här behöver du till ca 4 personer:
Till buljongen:
1. Två humrar
2. En fänkål
3. Två morötter
4. Två selleristjälkar
5. En gul lök
6. Fyra vitlökslyftor
7. Två lagerblad
8. Salt och hela pepparkorn
Till sopppan:
1. En och en halv dl torrt vitt vin
2. En och en halv msk konjak
3. Cayennepeppar
3. 2 dl matlagningsgrädde
4. Citron
5. Salt och peppar
6. (Maizena)
Gör så här:
1. Dela hummrarna på längden i mitten och ta ut köttet ur svansen.
2. Skär av klorna och krossa dem lite sen drar du ut underdelen av klon det som du nu har kvar är kött, plocka bort det krossade skalet
och ta ut köttet.
3. Ta hummer resterna och fräs dem i olivolja och smör i ca 15 minuter.
4. Under tiden så grovhackar du alla grönsakerna och rotfrukterna.
5. När hummern har fräst klart sä lägger du i allting och låter det fräsa i 10 minuter.
6. Sen häller du i ca 3 liter vatten och kokar bort hälften.
7. Ta bort den från plttan och låt stå under lock i ca 10 timmar.
8. Sen silar du buljongen med en finmaskig sil i en annan kastrull
9. Koka bort hälften av vätskan.
10. Häll i vinet och konjaken, och krydda med cayennepepparn, koka bort alkoholen.
11. Häll i grädden och smaka av med salt, peppar och citron. Om du inte vill att den ska vara så rinnig så kan du ha i lite maizena.
tomatsås
Äppelpaj
Det här behöver du:
1. 3 Äpplen
2. Kanel
3. Socker
Smuldeg:
1. 100 gram smör
2. 2 dl havregryn
3. 1 dl vetemjöl (Kan bytas ut mot en dl havregryn så blir pajen glutenfri)
4. 1 dl socker
5. 1/2 dl sirap
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Smält smöret i en kastrull på spisen.
3. Blanda ner övriga ingredienser.
4. Skala äpplena och skiva dem tunt eller hyvla dem med en osthyvel.
5. Lägg ner äpplerna i en rund ungsform och strö över socker och kanel.
6. Strö på smuldegen och in i ugnen tills den blir gyllenbrun och äppelskivorna är mjuk testa med provsticka.
Panerad strömmingsflundra med kokt potatis
Renskav med potatispuré
Renskav:
1. Ca 1 kg putsat halvfruset renkött (ex bog, rostbiff eller innanlår)
2. 1 stor hackad gul lök.
3. Ca 100 g smör
4. Salt och peppar
5. Enbär
Potatispuré:
1. Ca 1 kg mjölig potais.
2. 3 dl matlagnings grädde
3. 50 g smör
4. Salt och vitpeppar
5. (Riven Muskot)
Så här gör du:
1. Ta det halvfrusna renköttet och skiva i tunna skivor.
2. Lägg ner det skivade renköttet i en stekgryta utan fett och stek tills vätskan försvunnit.
3. Hacka löken och lägg ner i grytan på fortsatt hög värme tills vätskan försvinner.
4. Tillsätt därefter smöret.
5. När köttet har fått en glansig yta tilllsätter du kryddor efter smak.
6. Skala och tärna potatisen (så att det går snabbare att koka den)
7. Koka potatisen i lättsaltat vatten tills den har blivit mjuk.
8. Smölt smöret i en kastrull på spisen och tillsätt grädden och värm upp.
9. Mosa potatisen och tillsätt grädden och smöret under omrörning krydda med salt och peppar.
Tips!
Vill du ha sås tillsätter du matlagningsgrädde och några krossade enbär till grytan
Serveringstips!
Testa gröna ärtor och rårörda lingon.
Så här gör du en god KÖTTBULJONG
1. Märgben
2. Morot
3. Selleri
4. Gul lök
5. Vitlök
6. Lagerblad
7. Örtkryddor du gillar
8. Salt och peppar
Så här gör du:
1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
2. Grovhacka morot, selleri, gullök och vitlök, och lägg på en oljad plåt tillsammans med märgbenet.
3. Rosta allt på plåten i ca 20- 25 minuter och rör om då och då.
4. När du har rostat allt så lägger du det i en stor kastrull och fyller den med vatten så att allting täcks. Lägg i lagerblad.
5. Koka bort 3/4 av vattnet sen smakar du av den med örter, salt, peppar.
Räkor med saffransris och citron- och limesås

Det här behöver du till 4 personer:
Räkor eller tigerräkor.
Saffransris
1. 2 dl ris
2. 4 dl grönsaksbuljong
3. 1/2 paket saffran
Lime- och citronsås:
1. 5 dl creme fraiche
2. 3 dl matlagningsgrädde
3. 1 fiskbuljongtärning
4. Citroncest från en citron (Det gula av skalet)
5. Limecest från en citron (Det gröna av skalet)
6. Saft från en halv citron
7. ca 1/2 dl vitt vin
8. Salt och peppar
Så här gör du:
1. Koka upp buljongen, lägg i ris och saffran. Rör om och koka efter anvisningar på förpackningen.
2. Under tiden kokar du upp creme fraiche och matlagningsgrädde. Lägg i citron- och limecest, citron saften, smula ner fiskbuljongtärningen och i med vinet. Koka bort alkholen. Smaksätt med salt, peppar, grädde och citronsaft.
3.Stek räkorna på ganska hög värme i 2 minuter för vanliga räkor och 3-4 miuter för tigerräkor.
Tips!
Om du vill ha mer sting i räkorna krydda dem gärna med röd chill.
Lamm på somrigt sätt

Det här gjorde jag (David) och min syster när vi inte hade någon potatis hemma . Men det funkade jättebra ihop.
Det här behöver du till 4 portioner:
1. 4 portionsbitar lamm entrecote.
2. Salt och peppar
3. Rosmarinav
4. En halv honungs melon.
5. Minitomater
6. Italienska salladsblad
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Ge köttet en fin yta på grill eller i stekpannan. Krydda den med salt, peppar och rosmarin. Det
är viktigt att den bryns på alla sidor så att köttsaften stannar kvar.
3. In i ugnen. När köttet har en innetemperatur av 56 grader är det blodigt, 63 grader är medium, 70 grader är välstekt.
4. Skölj och dela minitomaterna på hälften. Skölj salladen. Skala och skär
melonen i bitar.
Två goda tilltugg
Till Chevre toasten behöver du:
1. Chevre ost (getost)
2. Flytande honung
3. Baguette
4. Pinjenötter
Gör så här:
1. Sätt ungnen på 200 grader.
2. Skiva baguetten i en halv cm tunna skivor.
3. Skiva chevren lika tunnt som baguetten och lägg chevren på baguetten.
4. Ringla över rikligt med honung och strö över pinjenötterna.
5. In i ungnen tills chevren smält.
Till bruschettan för 6 pers behöver du:
1. Baguette
2. 6 tomater
3. 1 kruka färsk basilika
4. 2 msk olivolja
5. 3 vitlöksklyfta.
6. salt och peppar
Gör så här:
1. Sätt ungnen på 200 grader,
2. Skiva baguetten i en halv cm tunna skivor.
3. Hacka tomater.
4. Mixa basilika olivolja vitlöken salta och peppra efter smak.
5. Lägg de finhackade tomaterna på baguette skivorna och ringla över basilika och olivolja marinaden över.
6. Värm dem i ugnen.
Mango och mosarella inlindat i parmaskinka
Paprika och purjolöks risotto med smörstekt lax
Ta den varma hönsbuljongen och häll i lite och låt det koka bort.
OBS! HÄLL I VINET TIDIGT SÅ ALKOHÅLEN HINNER KOKA BORT! Så håller du på tills den är lite hård i mitten och om det blir lite tuggmotstånd är den perfekt. Men om den blir som gröt får du bestämma: börja om eller äta gröten. All buljong måste inte vara i, bara om riset är klart är nästan allting klart. Nu har du gjort klart risotton med riset och det men nu kommer alla grönsaker m.m. Häll i parmesan osten. Rör om. Man har faktiskt osten för att risotton sk bli fastare och finare. Och solklart att den ska bli godare! Halva citronen pressar du i. Rör om. Nu kommer grönsakerna. Skär paprikan i 2-3 cm stora bitar. och purjon skär du i halv månar. Blanda i och rör om.
lemmon curd tårta
Hemmagjord pasta
Många förknippar pasta med italien, men visste ni att det var kineserna som uppfan pastan 4000 år f.Kr.
Fast då använde man två slaga hirs istället för mjöl. Hursomhelst är pasta väldigt gott och man kan göra det på väldigt många sätt. Hemmagjord pasta blir ännu godare med lite träning...
Det här behöver du till fyra portioner:
3 dl durumvetemjöl
1 dl vetemjöl
2 ägg
2 msk olivolja
2 msk vatten
2 nypor salt
Gör så här:
1. Häll ut mjölet på ett bord och gör ett hål i mitten, där häller du i olivoljan,äggen och salt.
2. Blanda runt med en gaffel och fös ner lite mjöl i taget samtidigt dom du rör om med gaffeln tills det blir en deg. (försök att hålla oljan och ägget inne i hålet så den inte rinner iväg det blir lättare då)
3. Knåda degen tliis den blir mjuk blank och elastisk tillsätt vatten om det behövs.
4. Låt degen stå och vila i kylen med plastfolie över sig under tiden kan du sätta på lättsaltat pasta vatten.
5. Ta fram en bit av pastadegen kavla ut den på ett mjölat bakbord super tunt och skär i strimlor eller strimla med pastamaskinen glöm inte bort att mjöla den, annars klibbar den ihop sig.
6. Koka pastan i ca 1 till 4 minuter beroende på tjocklek sen är den klar att servera
Tips!
Om du vill göra mer färgglad pasta kan du helt
enkelt färga den med naturliga ingridgenser
Här är några exempel:
Grön- Basilika och Spenat
Svart- Sepia från bläckfisk
Röd -Tomatpure
Orange- Morot
Brunt- Kakao
Gult- Saffran, Curry