Hummersoppa gjord på egen buljong
Det här behöver du till ca 4 personer:
Till buljongen:
1. Två humrar
2. En fänkål
3. Två morötter
4. Två selleristjälkar
5. En gul lök
6. Fyra vitlökslyftor
7. Två lagerblad
8. Salt och hela pepparkorn
Till sopppan:
1. En och en halv dl torrt vitt vin
2. En och en halv msk konjak
3. Cayennepeppar
3. 2 dl matlagningsgrädde
4. Citron
5. Salt och peppar
6. (Maizena)
Gör så här:
1. Dela hummrarna på längden i mitten och ta ut köttet ur svansen.
2. Skär av klorna och krossa dem lite sen drar du ut underdelen av klon det som du nu har kvar är kött, plocka bort det krossade skalet
och ta ut köttet.
3. Ta hummer resterna och fräs dem i olivolja och smör i ca 15 minuter.
4. Under tiden så grovhackar du alla grönsakerna och rotfrukterna.
5. När hummern har fräst klart sä lägger du i allting och låter det fräsa i 10 minuter.
6. Sen häller du i ca 3 liter vatten och kokar bort hälften.
7. Ta bort den från plttan och låt stå under lock i ca 10 timmar.
8. Sen silar du buljongen med en finmaskig sil i en annan kastrull
9. Koka bort hälften av vätskan.
10. Häll i vinet och konjaken, och krydda med cayennepepparn, koka bort alkoholen.
11. Häll i grädden och smaka av med salt, peppar och citron. Om du inte vill att den ska vara så rinnig så kan du ha i lite maizena.