Ugnsbakad brax
Många säger att brax är en skit fisk och det kanske man tycker när man ser den från utsidan men den är väldit god om man tillagar den på rätt sätt. Det här receptet kom vi på när vi lade ut nät och vi fick mycket stora braxar. En var jätte stor så den ränsa vi och ugnsbaka och det smaka väldigt mycket som vit fisk
Det här behöver du:
Cirka 1,5 kg brax (huvudet och inelvorna ska bara vara borta och den ska vara fjällad alltså all fjäll är borta)
6 dl grädde
saft från 1 citron
citron sest från 1 citron (det är det gula skalet)
0,5 dl vitt vin
2 vitlöksklyftor
salt och vit peppar (mycket!)
1 charlottenlök
1 fiskbuljongs tärning
örter som ska in i buken:
Du ska fylla hela buken med timjan, gräslök, persilija, dill, purjolök, (bara lite purjo)
och lite under fisken och lite över fisken.
så här gör du:
Sätt ugnen på 150 grader. Sen lägger du fisken på en plåt som är ganska djup. Saltar och pepprar den i buken och på båda sidorna. du ska krydda mycket. Sedan böörjar du fyla fisken med vitlök, charlottenlök, timjan, gräslök, persilija, dill och lite purjolök. När du ska lägga i vitlöksklyftorna pressar du dem på mitten så smaken pressas ut mera. charlottenlöken hakar du och alla andra örter också. och nu ska du dela fiskbuljon tärningen i fyra delar. En lägger du mitt på fisken och det andra sprider du ut över hela plåten. nu ska du hälla i grädden. tänk på att hälla den runt fisken inte på fisken. nu häller du i det vita vinet. Efter det river du skalet från citronen. När du river det måste du tänka på att inte riva det vita för då kan det smaka bäskt. Nu skär du citronen mitt itu och pressar i citronsaften med handen. när du prässar citron tänk på att hålla fingrarna över så det inte kommer i några kärnor.
salta och peppra fisken och grädden runt omkring. lägg i fisken i ugnen. den är klar när benen lätt kan tas bort. skrapa bort skinet med en stekspade och är redo att servera. Serveras med färskpotatis som är kokt. Grädden vid sidan om fisken är såsen.
Det här behöver du:
Cirka 1,5 kg brax (huvudet och inelvorna ska bara vara borta och den ska vara fjällad alltså all fjäll är borta)
6 dl grädde
saft från 1 citron
citron sest från 1 citron (det är det gula skalet)
0,5 dl vitt vin
2 vitlöksklyftor
salt och vit peppar (mycket!)
1 charlottenlök
1 fiskbuljongs tärning
örter som ska in i buken:
Du ska fylla hela buken med timjan, gräslök, persilija, dill, purjolök, (bara lite purjo)
och lite under fisken och lite över fisken.
så här gör du:
Sätt ugnen på 150 grader. Sen lägger du fisken på en plåt som är ganska djup. Saltar och pepprar den i buken och på båda sidorna. du ska krydda mycket. Sedan böörjar du fyla fisken med vitlök, charlottenlök, timjan, gräslök, persilija, dill och lite purjolök. När du ska lägga i vitlöksklyftorna pressar du dem på mitten så smaken pressas ut mera. charlottenlöken hakar du och alla andra örter också. och nu ska du dela fiskbuljon tärningen i fyra delar. En lägger du mitt på fisken och det andra sprider du ut över hela plåten. nu ska du hälla i grädden. tänk på att hälla den runt fisken inte på fisken. nu häller du i det vita vinet. Efter det river du skalet från citronen. När du river det måste du tänka på att inte riva det vita för då kan det smaka bäskt. Nu skär du citronen mitt itu och pressar i citronsaften med handen. när du prässar citron tänk på att hålla fingrarna över så det inte kommer i några kärnor.
salta och peppra fisken och grädden runt omkring. lägg i fisken i ugnen. den är klar när benen lätt kan tas bort. skrapa bort skinet med en stekspade och är redo att servera. Serveras med färskpotatis som är kokt. Grädden vid sidan om fisken är såsen.
Kommentarer
Trackback