Äppelpaj



Det här behöver du:
1. 3 Äpplen
2. Kanel
3. Socker

Smuldeg:
1. 100 gram smör
2. 2 dl havregryn
3. 1 dl vetemjöl (Kan bytas ut mot en dl havregryn så blir pajen glutenfri)
4. 1 dl socker
5. 1/2 dl sirap

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Smält smöret i en kastrull på spisen.
3. Blanda ner övriga ingredienser.
4. Skala äpplena och skiva dem tunt eller hyvla dem med en osthyvel.
5. Lägg ner äpplerna i en rund ungsform och strö över socker och kanel.
6. Strö på smuldegen och in i ugnen tills den blir gyllenbrun och äppelskivorna är mjuk testa med provsticka.


Panerad strömmingsflundra med kokt potatis

Det här är en god sommarrätt. Det var en sommardag 2 eller 3 dagar efter midsommar då jag och pappa åkte ut för att rycka strömming. Vi hade ekolod så vi leta efter fisken. Men det var ganska svårt en då. Efter en lång stund nappa det på min pilk. Jag drog upp och kolla. Det var tre strömmingar. På en strömmings pilk finns det fem krokar.
Jag knäckte nacken på dem och lade i hinken. Efter 1 timme ungefär  åkte vi hem. Vi fick bara 7 strömmingar. Pappa fick 0 och jag 7!! När vi kom hem så rensa jag de. Inte med en kniv för de är så små. Jag gjorde det med...... HÄNDERNA!! Här får ni veta receptet på den godaste sommar fisken.
Du behöver:
Strömmingar (rensade)
Ägg
Ströbröd
Persilja
Smör
Salt
Vit peppar
Så här gör du:
Ta bort ryggbenet på strömmingarna och platta ut dem. Kläck ägg (du kollar hur många du behöver beroende på hur  många strömmingar du har) vispa dem lätt med en gaffel. Häll lite ströbröd på en tallrik. Häll i lite salt och peppar. Blanda. Börja lägg fisken i äggen/ägget när det är ägg på hela fisken. Gör samma sak men med ströbrödet. Ta hög värme. Lägg i smör i stekpannan. Stek strömmingarna så de får en hård yta. När du är klar med stekningen häll lite persilja på. Serveras med kokt potatis.


Renskav med potatispuré

Det här behöver du till 4 portioner.

Renskav:
1. Ca 1 kg putsat halvfruset renkött (ex bog, rostbiff eller innanlår) 
2. 1 stor hackad gul lök.
3. Ca 100 g smör
4. Salt och peppar
5. Enbär

Potatispuré:
1. Ca 1 kg mjölig potais.
2. 3 dl  matlagnings grädde
3. 50 g smör
4. Salt och vitpeppar 
5. (Riven Muskot)

Så här gör du:
1. Ta det halvfrusna renköttet och skiva i tunna skivor.
2. Lägg ner det skivade renköttet i en stekgryta utan fett och stek tills vätskan försvunnit.
3. Hacka löken och lägg ner i grytan på fortsatt hög värme tills vätskan försvinner.
4. Tillsätt därefter smöret.
5. När köttet har fått en glansig yta tilllsätter du kryddor efter smak.
6. Skala och tärna potatisen (så att det går snabbare att koka den)
7. Koka potatisen i lättsaltat vatten tills den har blivit mjuk.
8. Smölt smöret i en kastrull på spisen och tillsätt grädden och värm upp.
9. Mosa potatisen och tillsätt grädden och smöret under omrörning krydda med salt och peppar.

Tips!
Vill du ha sås tillsätter du matlagningsgrädde och några krossade enbär till grytan

Serveringstips!
Testa gröna ärtor och rårörda lingon.

Så här gör du en god KÖTTBULJONG

Det här behöver du till en köttbuljong:
1. Märgben
2. Morot
3. Selleri
4. Gul lök
5. Vitlök
6. Lagerblad
7. Örtkryddor du gillar
8. Salt och peppar

Så här gör du:
1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
2. Grovhacka morot, selleri, gullök och vitlök, och lägg på en oljad plåt tillsammans med märgbenet.
3. Rosta allt på plåten i ca 20- 25 minuter och rör om då och då. 
4. När du har rostat allt så lägger du det i en stor kastrull och fyller den med vatten så att allting täcks. Lägg i lagerblad.
5. Koka bort 3/4 av vattnet sen smakar du av den med örter, salt, peppar.  

Räkor med saffransris och citron- och limesås



Det här behöver du till 4 personer:
Räkor eller tigerräkor.

Saffransris
1. 2 dl ris
2. 4 dl grönsaksbuljong
3. 1/2 paket saffran

Lime- och citronsås:
1. 5 dl creme fraiche
2. 3 dl matlagningsgrädde
3. 1 fiskbuljongtärning
4. Citroncest från en citron (Det gula av skalet)
5. Limecest från en citron (Det gröna av skalet)
6. Saft från en halv citron
7. ca 1/2 dl vitt vin
8. Salt och peppar 

Så här gör du:
1. Koka upp buljongen, lägg i ris och saffran. Rör om och koka efter anvisningar på förpackningen.
2. Under tiden kokar du upp creme fraiche och matlagningsgrädde. Lägg i  citron- och limecest, citron saften, smula ner fiskbuljongtärningen och i med vinet. Koka bort alkholen. Smaksätt med salt, peppar, grädde och citronsaft.
3.Stek räkorna på ganska hög värme i 2 minuter för vanliga räkor och 3-4 miuter för tigerräkor.

Tips!
Om du vill ha mer sting i räkorna krydda dem gärna med röd chill.

Lamm på somrigt sätt



Det här gjorde jag (David) och min syster när vi inte hade någon potatis hemma . Men det funkade jättebra ihop.
 
Det här behöver du till 4 portioner:
1. 4 portionsbitar lamm entrecote.
2. Salt och peppar
3. Rosmarinav
4. En halv honungs melon.
5. Minitomater
6. Italienska salladsblad

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Ge köttet en fin yta på grill eller i stekpannan. Krydda den med salt, peppar och rosmarin. Det
är viktigt att den bryns på alla sidor så att köttsaften stannar kvar.
3. In i ugnen. När köttet har en innetemperatur av 56 grader är det blodigt, 63 grader är medium, 70 grader är välstekt.
4. Skölj och dela minitomaterna på hälften. Skölj salladen. Skala och skär
melonen i bitar.


































































Två goda tilltugg

Två goda tillltugg som jag (David) brukar göra är honung och chevre toast och bruschetta.

Till Chevre toasten behöver du:
1. Chevre ost (getost)
2. Flytande honung
3. Baguette
4. Pinjenötter

Gör så här:
1. Sätt ungnen på 200 grader.
2. Skiva baguetten i en halv cm tunna skivor.
3. Skiva chevren lika tunnt som baguetten och lägg chevren på baguetten.
4. Ringla över rikligt med honung och strö över pinjenötterna.
5. In i ungnen tills chevren smält.


 Till bruschettan för 6 pers behöver du:
1. Baguette
2. 6 tomater
3. 1 kruka färsk basilika
4. 2 msk olivolja
5. 3 vitlöksklyfta.
6. salt och peppar

Gör så här:
1. Sätt ungnen på 200 grader,
2. Skiva baguetten i en halv cm tunna skivor.
3. Hacka tomater.
4. Mixa basilika olivolja vitlöken salta och peppra efter smak.
5. Lägg de finhackade tomaterna på baguette skivorna och ringla över basilika och olivolja marinaden över.
6. Värm dem i ugnen.

Mango och mosarella inlindat i parmaskinka

Det här åt jag (Hugo) i Thailand på någon resturang. Det var jätte gått så jag gjorde det när jag kom hem. Nu får ni veta receptet på det.
Det här behöver du:
1 mogen mango
Mosarella
lite parmaskinka
Så här gör du:
Skala mangon och skär den  runda bitar 1 cm tjock ungefär. Du skär den lika stor som mosarella bitarna är. stapla de så här: mosarella, mango, mosarella mango. Och sen lindar du en parmaskinka bit runt mangon och mosarella stapeln. Klart!

Paprika och purjolöks risotto med smörstekt lax

Det här är än av våra favorit rätter. Här har ni receptet på det!
Risotto ca 4 portioner (som huvudrätt)
1 gul lök
1 dl olivolja
4 dl risotto ris
ca 2 dl torrt vitt vin
ca 1,3 liter varm hönsbuljong
2,5 dl riven parmesan ost
1/2 citron
1 paprika
lite purjolök
Så här gör du:
Skala och fin hacka löken. Fräs den mjuk i olivoljan. Häll i risotto riset och blanda så att löken och riset blir kompakt. Så här gör du med buljongen:
Ta den varma hönsbuljongen och häll i lite och låt det koka bort. 
OBS! HÄLL I VINET TIDIGT SÅ ALKOHÅLEN HINNER KOKA BORT!  Så håller du på tills den är lite hård i mitten och om det blir lite tuggmotstånd är den perfekt. Men om den blir som gröt får du bestämma: börja om eller äta gröten. All buljong måste inte vara i, bara om riset är klart är nästan allting klart. Nu har du gjort klart risotton med riset och det men nu kommer alla grönsaker m.m. Häll i parmesan osten. Rör om. Man har faktiskt osten för att risotton sk bli fastare och finare. Och solklart att den ska bli godare! Halva citronen pressar du i. Rör om. Nu kommer grönsakerna. Skär paprikan i 2-3 cm stora bitar. och purjon skär du i halv månar. Blanda i och rör om.
Nu är risotton klar. Nu ska du steka laxen.
Du behöver:
Lax (valfri hur mycket du vill ha)
Smör
Svart peppar och salt
Så här gör du:
Skär laxen i bitar hur många personer som det ska vara till. Lägg smör i stekpannan och börja steka. Salta och peppra (rikligt eftersom laxen är en sån kryddstark fisk) på båda sidor om laxen. Den ska vara lite rå i mitten när den är klar.

lemmon curd tårta

Det här är en god tårta som är gjord av grädde, tårtbotten, lemmon curd och jordgubbar. Lemmon curd är som en citron kräm som är super god!!
Tårtbotten
4 ägg
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
Så här gör du:
Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa ägg och socker vitt och väldigt pösigt. Vänd försiktigt ner mjölet i smeten. Smörj och bröa en kakform med lösbarkant, 24 cm i diameter, häll ner smeten i formen.
Grädda formen i mitten av ugnen i 10-15 minuter. Prova med en sticka eller gaffel och kolla om den är kladdig.
Vänd ner den på en tallrik och låt den svala.
När den har svalat skär du den mitt i så det blir 2 bitar.
Lemon curd
3 citroner
1 1/2 dl strösocker
50 g smör
2 msk majsstärkelse
2 ägg
2 äggulor
Så här gör du:
Blanda rivet skal från 3 citroner med saft från 2 och koka upp med strösocker och smör.
Sila vätskan. Blanda ut majsstärkelse med saften från den tredje citronen och rör ner i den varma vätskan.
Vispa samman äggen och rör ner dem i vätskan, ställ tillbaka på spisen och sjud under konstant vispning tills krämen tjocknar. Låt den svalna. Det kommer bli över lemmon curd efter tårtan.
Tårtan
Häll ner lemmon curden i nedre delen av tårtan. Sedan på med locket. Vispa grädde och häll på runt tårtan. Skiva jordgubbar och sätt på dem på tårtan.

Hemmagjord pasta




Många förknippar pasta med italien, men visste ni att det var kineserna som uppfan pastan 4000 år f.Kr.
Fast då använde man två slaga hirs istället för mjöl. Hursomhelst är pasta väldigt gott och man kan göra det på väldigt många sätt. Hemmagjord pasta blir ännu godare med lite träning...

Det här behöver du till fyra portioner:
3 dl durumvetemjöl
1 dl vetemjöl
2 ägg
2 msk olivolja
2 msk vatten
2 nypor salt

Gör så här:
1. Häll ut mjölet på ett bord och gör ett hål i mitten, där häller du i olivoljan,äggen och salt.
2. Blanda runt med en gaffel och fös ner lite mjöl i taget samtidigt dom du rör om med gaffeln tills det blir en deg. (försök att hålla oljan och ägget inne i hålet så den inte rinner iväg det blir lättare då)
3. Knåda degen tliis den blir mjuk blank och elastisk tillsätt vatten om det behövs. 
4. Låt degen stå och vila i kylen med plastfolie över sig under tiden kan du sätta på lättsaltat pasta vatten.
5. Ta fram en bit av pastadegen kavla ut den på ett mjölat bakbord super tunt och skär i strimlor eller strimla med pastamaskinen glöm inte bort att mjöla den, annars klibbar den ihop sig. 
6. Koka pastan i ca 1 till 4 minuter beroende på tjocklek sen är den klar att servera


Tips!

Om du vill göra mer färgglad pasta kan du helt                                         
enkelt färga den med naturliga ingridgenser
Här är några exempel:

Grön- Basilika och Spenat 
Svart- Sepia från bläckfisk 
Röd -Tomatpure 
Orange- Morot
Brunt- Kakao
Gult- Saffran, Curry 



Ugnsbakad brax

Många säger att brax är en skit fisk och det kanske man tycker när man ser den från utsidan men den är väldit god om man tillagar den på rätt sätt. Det här receptet kom vi på när vi lade ut nät och vi fick mycket stora braxar. En var jätte stor så den ränsa vi och ugnsbaka och det smaka väldigt mycket som vit fisk

Det här behöver du:
Cirka 1,5 kg brax (huvudet och inelvorna ska bara vara borta och den ska vara fjällad alltså all fjäll är borta)
6 dl grädde
saft från 1 citron
citron sest från 1 citron (det är det gula skalet)
0,5 dl vitt vin
2 vitlöksklyftor
salt och vit peppar (mycket!)
1 charlottenlök
1 fiskbuljongs tärning
örter som ska in i buken:
Du ska fylla hela buken med timjan, gräslök, persilija, dill, purjolök, (bara lite purjo)
och lite under fisken och lite över fisken.

så här gör du:
Sätt ugnen på 150 grader. Sen lägger du fisken på en plåt som är ganska djup. Saltar och pepprar den i buken och på båda sidorna. du ska krydda mycket. Sedan böörjar du fyla fisken med vitlök, charlottenlök, timjan, gräslök, persilija, dill och lite purjolök. När du ska lägga i vitlöksklyftorna pressar du dem på mitten så smaken pressas ut mera. charlottenlöken hakar du och alla andra örter också. och nu ska du dela fiskbuljon tärningen i fyra delar. En lägger du mitt på fisken och det andra sprider du ut över hela plåten. nu ska du hälla i grädden. tänk på att hälla den runt fisken inte på fisken. nu häller du i det vita vinet. Efter det river du skalet från citronen. När du river det måste du tänka på att inte riva det vita för då kan det smaka bäskt. Nu skär du citronen mitt itu och pressar i citronsaften med handen. när du prässar citron tänk på att hålla fingrarna över så det inte kommer i några kärnor.
salta och peppra fisken och grädden runt omkring. lägg i fisken i ugnen. den är klar när benen lätt kan tas bort. skrapa bort skinet med en stekspade och är redo att servera. Serveras med färskpotatis som är kokt. Grädden vid sidan om fisken är såsen.

   

Hugos äggröra

Det här är en supergod äggröra som vi brukar göra på morgonen!

3 ägg
50 g smör
1 msk creme fraish
(lite gräslök)

Häll ner äggen och smöret i en liten kastrull. skär smöret i små bitar innan du lägger ner dem i kastrullen. Sen rör du med en slickepåt. Ha ganska hög värme i början men om det blir för varmt tar du bort den från plattan och sen tillbaka. skrapa från botten hela tiden som du rör. Du ska skrapa ganska hårt. När den har blivit klar fluffig och fin häller du i creme fraishen. Efter det saltar du och svartpepprar du efter smak. Om du vill ha gräslök i som jag alltid har hackar du den i små bitar och sedan häller du i den i äggröran.

Godaste maccaronerna!

Maccarons är en väldigt god marängmandelkaka. Den kom pås i ett lite bageri i frankrike. Det här är vårat recept på dem!
Och nu får ni veta receptet på hallon maccarons! 

Mandelkakorna

4 äggvitor (får inte vara en droppe äggula för då funkar det inte att göra marängen!)
1,5 dl strösocker
4 dl florsocker
150 skållad och malen sötmandel

Smörkrämen

100 g mjukt smör
1,5 dl florsocker
1 tsk anijsocker
1 äggula
röd karamellfärg (bara några droppar)
2 msk hallonsylt

Mandekakorna
sätt ugnen på 150 grader
börja vispa äggvitorna och strösockret så det blir en maräng (om man kan vända bytta upp och ner är den färdig)
när det har blivit en maräng så häller du i 4 dl florsockret och de malna mandlarna
efter det häller du i några droppar röd karamellfärg så är du klar med smeten till mandelkakorna!
Nu eller innan du äns har börjat sätter du på ugnen på 150 grader. sen tar du en plåt och klickar på 50 klickar smet som är ungefär lika stor som femkronor. Efter det så låter du plåten vila i 15 minuter så de inte spricker i ugnen. De ska vara i ugnen i ungefär 10-12 minuter. Grädda kakorna i den nedre delen av ugnen. De ska vara lite mjuka i mitten.

Smörkrämen
Vispa florsocker, smör och vaniljsocker vitt och pösigt. Häll ner äggulan i smeten. Sen häller du i några droppar röd karamellfärg och 2 msk hallonsylt!

De är supergoda!!!

välkommen!

Välkommen till våran nya blogg här fåt ni veta de "coolaste" recepten i världen!
Vi heter Hugo och David och vi är 12 år. Nu ska jag berätta lite om mig, Hugo. Jag är som sagt 12 år och jag älskar att laga mat. Jag spelar fotboll, gitarr, tennis och golf. Min favorit rätt är paprika och purjolöks rissoto med smörstekt lax. Det gjorde David och jag en dag när vi var hungriga till lunch. och nästa kväll laga vi 3 rätters och det blev huvudrätten. Vi kommer att lägga ut det receptet lite senare.
Nu ska jag berätta om mig, David. Jag är också 12 år och älskar att laga mat. Jag spelar fotboll och gitarr. Jag har ingen favorit rätt jag gillar det mesta. Första gången jag och Hugo lagade mat tilllsammans var när vi gjorde fisksoppa med torsk, lax och räkor. Det blev jättegott

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0